Kehadiran x diundang.. Pergi x dilarang...

salam..

Trima kasih coz korg passing trough aknyer blog.. walau x de papepon.. jz ad karya2 hsil seni jiwa ak yg terpndam neh je.. haha.. anyway.. hopefully dpt enjoy n dpt share knowledge brsama2.. yg bruk jdkn pngajaran.. yg baik amal2kn la..

Dlm blog ak neh mcm2 ad.. mostly a part of my life ,copy content dri blog org(hehe.. jgn mare..) n my ideaology yg ntah btul atau x.. klu slah.. jgn mlu2 la tego.. xde org yg perfect dlm dunia neh tau..

Thursday, May 6, 2010

hari demi hari....

salam...

alhamdulillah.. hari demi hari aku masih berjalan di bumi MU yang penuh nikmat. nikmat yg tidak terbanding dan tidak terhitung. Sungguh.. kami x mampu utk membalas budi segala nikmatMU, kami hanyalah hambaMU yg lemah. Siapalah kami! siapalah kami! siapalah kami tanpaMU YA ALLAH. kami berlindung dgn naunganMU. kami mencari rezeki dgn rahmatMU.,kami berjalan dengan izinMU. Siapalah kami disisiMU, kami adalah hambaMu yg hina, sentiasa meminta-minta kpdMU seperti pengemis yg tempang. seandai tiada rahmatMU, Siapalah kami...

hari demi hari.. aku merasa terlalu rindu kepadaMU, perjanjian di alam roh ke alam dunia memberikan ujian yg sgt berat bagi ku, aku takut tidak dapat memenuhi janjiku. aku sungguh rindu padaMU, izinkan aku pulang disisiMU.izinkan aku kembali disisiMU tetapi biarlah aku kembali kpdMU dlm keadaan yg diredhai MU...



hari demi hari... tarikh matiku semakin hampir, mkin bergetar diri ini, adakah aku akan diterima rindu dan cintaku kpd MU atau diKAU tidakkn menoleh kpdku lgsung malah aku dicampakkn kedalam penjara api hitam utk selama-lamanya....

Ya Allah, aku memohon keampunan utk diriku, guru-guruku,ibu-bapaku, rakan-rakanku, muslimin dan muslimat yg masih hidup ataupn tlah kembali kpdMU. kami berlindung dgn rahmatMU,murahkanlah rezeki kami, seandainya rezeki itu di langit maka turunkanlah kpd kami, andai rezeki kami didalam bumi, maka kluarkanlah kepada kami, andai rezeki didpan kami, maka kuatkanlah kami utk memegang dan memperoleh rezeki mu. jauhkanlah kami dari perkara yag dilarang olehMU, matikan kami dalam keredhaanMU yakni di dalam iman, di dalam islam.gugurkan kami dalam syahid di dalam menegakkan panji-panji agamaMU. izinkan kami bersamaMU disana. balaslah kerinduan kami terhadapMU. Ya-Allah, kami terlalu rindu utk pulang kepadaMu..... redhailah kami didunia dan akhirat... amin..


kebahagian bersamaMU adalah kebahagian yang utama...........
Rindu serindu rindunya......

Tuesday, May 4, 2010

lembu siapa la yg x tambat neh..

suatu hari, aku berziarah ke rumah kwn baik aku di kg sepening lalat. tiba2 je aku ternmpak seekor lembu ni. duk dpn rmah kwan aku. lembu ni siap mengeteh dgn rodong-rodongnyer kat dpn rmah kwn aku.


yg menambah kepelikkannyer. si lembu neh ikut aku time nk balik ke rumah aku. so aku pun bertanya la kat tuan rumah td, Tiewa nama dia. satu babak dialog yg agak mesra pada mulanya. then bila sampai klimaks. aku pun keluarkan la snjata rahsia aku yg berbunyi " NI LEMBU SIAPA LA X TAMBAT NI, DUK IKOT ORG DRI TADI"


Tiewa ni pun membalas dgn kata2 yg hebat memenuhi ruang 7 petala langit dan 7 petala bumi "NI LA WASIAT KAMPUNG UTK KO, WASIAT NI SUME ORG DA AMIK BAHAGIAN. TINGGAL BAHAGIAN KO JE LG. ADA PAHAM EN.MIN!!!"


pergh.. mmg x boleh lwn da. coz wasiat kg sepening lalat ni.. so kene la terima dgn ikhlas serta bertanggungjwbnya utk menjaga lembu ni.


Ni la lembu wasiat kg sepening lalat tu... besor.. wat gulai kawah ni sedap ni.. tunggu raya haji nanti la..
nama dia rocky coz ad tanduk yg agk ganas wlaupn kcik je tnduk tu.



Tp sblum aku boleh wat pape kat lembu ni. aku kene sign agreement beserta tugas2 khas drpd wkil pemegang wasiat ni. jom kita wat same2.


<1> Thank & link the person that gave you the cow 
      Di sini ingin saya ucapkan ribuan terima kasih kepada cik Tiewa sebagai wakil pemegang wasiat ini. saya juga ingin menyampaikan rasa berterima kasih saya dkt kg sepening lalat ni coz dgn lembu ni nanti boleh la saya wat kenduri kawen time raya haji nanti. save budget aku nk kawen. hehe..


<2> Bagi balik wasiat ni kat 7 blogger yg paling active atau 7 yg paling tak active 
       tiba-tiba je aku jadi wakil pemegang wasiat lak.. adess..



Melalui surat wasiat ini saya akan baca 7 org waris. wasiat ini adalah dari org kaya kampung sepening lalat. waris-waris tersebut ialah:


  1. epol - wakil dari rumah-rumah anak yatim kg ni.
  2. atia - wakil dari kelab cinta sayang kampung
  3. nana - wakil dari kelab comel sekampung
  4. si para-para - wakil dari pari-pari kampung
  5. cik lyn - wakil dari restoran strawbery kampung
  6. cik dyea - wakil dari jutawan kampung
  7. syazana - wakil kelab bahasa kampung.




<3> Bagitau dorang yg dorang dapat wasiat dari orang kaya kg sepening lalat 
      rsenyer. x payah bagitau da kot. da nyatakan kat atas td.

<4> Cerita 3 perkara@apa yg anda selalu buat sambil tengok tv
      mkn lunch aku, duduk la tgk tv 2 n mempredict pe la yg akn terjadi lpas babak tu & mostly tekaan aku tepat pe..

<5> Bagitau 3 makanan pelik yg pernah anda makan 
      batu, kayu & tkar getah.. seriously aku pnah mkan time aku kcik2 dlu, time bru pndai merangkak la..

<6> Cuba bagitau berapa orang dah kawan anda kat FACEBOOK 
     575 org.. termasuk geng2 foreigner yg main game kat dalam fb tu.. haha..

<7> Feveret soalan ni, camne korang berjumpa spouse or pakwe/makwe korang? Kat mana?
      ntah la.. x tau cmne tbe2 je terjumpa.. haha..
    

    Sunday, May 2, 2010

    shortform yg short....

    salam..

    enri kali ini aku nak berbicara pasal shortform ayat gara-gara SMS. sbb SMS semua sudah jd ringkas x kira dkat manapun tp mostly telah diguna pkai pd generasi zaman skarang.

    shortform @ ringkasan ayat yg memendekkan ayat yg pnjang kpd yg pendek tetapi padat serta mudah difahami. namun ia juga menjadi satu kekangan kepada org lain utk memahami ayat atau informasi yg ingin disampaikan.(wah da mcam tlis karangan pulak rsenyer..)

    contohnya ada satu kes di universiti dimana student bertanyakn kepada pnsyarah mlalui SMS. "Encik, ari ni ada kelas di DK 2 kan… jam 8 pagi'. Jawapan pensyarah selalunya pendek dan berbunyi begini: "Ya…btl"

    Tafsiran yang dibuat pelajar mengenai SMS itu ialah 'Ya, kelas tu batal', sedangkan maksud pensyarah ialah beliau mengiyakan soalan pelajar tadi. Dengan tafsiran kelas dibatalkan, akhirnya bila pensyarah datang kelas jam 8 pagi, seorang pelajar pun tiada dalam kelas kerana SMS disampaikan pada semua rakan sekelas, mengatakan pensyarah membatalkan kelas pada hari itu.

    haaa... kesenangan juga menjadi satu kekangan utk kita. oleh itu, kita kne la tkar kebiasaan kita dlm mnulis sesuatu. x kira la blog ke, sms ke, forum ke, email ke or apa2 jela. supaya mklumat yg kita nk smpaikn tu trcapai n mudah difahami oleh semua golongan termasukla yg tua mahupn yg muda.

    nmun begitu x slah utk kita wat shortform cume jgn la terlalu short sperti pergi dipendekkan menjadi 'g' saja, puan di tulis 'pn', pun juga 'pn'. Banyak lagi perkataan yang dieja secara ringkas dan mengelirukan. Malah ada juga perkataan dipendekkan yang hanya difahami di kalangan golongan tertentu.

    shortform yg spatutnya hnya meringkaskn ayat dripada ayat konsonan dgn huruf vokal. contohnya saya = sy dan sebagainya nmun ayat tersebut hrus lah mudah difahami oleh semua glongan. so.. cmne nk buat shortform tu terplang la. jnji semua org boleh faham dan x keliru dgn ayt yg lain.

    oleh itu, bersamalah kita menjaga bahasa kita yg mmg dah cantik molek ni. jangan la kita rosakkan bahasa kita mlalui cara pnulisan yg terlalu ringkas. jom jayakan kempen bahasa jiwa bangsa. kita support melalui cara mnulis blog,forum or whatsoever kcuali SMS(coz nk jimat krdt n mse mnaip hp yg ssh tu).

    ayuh martabatkan bahasa melayu di persada dunia!!!


    p/s : credit utk pegawai DBP yg memberi teguran...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...