Kehadiran x diundang.. Pergi x dilarang...

salam..

Trima kasih coz korg passing trough aknyer blog.. walau x de papepon.. jz ad karya2 hsil seni jiwa ak yg terpndam neh je.. haha.. anyway.. hopefully dpt enjoy n dpt share knowledge brsama2.. yg bruk jdkn pngajaran.. yg baik amal2kn la..

Dlm blog ak neh mcm2 ad.. mostly a part of my life ,copy content dri blog org(hehe.. jgn mare..) n my ideaology yg ntah btul atau x.. klu slah.. jgn mlu2 la tego.. xde org yg perfect dlm dunia neh tau..

Thursday, October 14, 2010

PILIHAN...

                         Pilihan..... Pilihan... Pilihan.....
  Al-kisah bermula la kisah di suatu ari di Restaurant Pak Mat Tempe...    
     
Waiter: encik nk "order" makanan apa?
Mai: nk mkn pe ek.. bg nasi goreng Kg stu..
Min: nasi goreng je ek..
Mai: bia la.. hehe.. erm.... tkar la bg nasi goreng pataya la..
Min: tkar plak ek..
Mai:: erm... bg sy nasi ayam penyek la satu..
Min: ish3.. men tkar2 lak.. sian kt abg waiter ni.. da la x abis2 dgn ayam penyek dia tu.. xde mknan lain ke?
Mai: hehe.. bia la.. x leh ke.. saya da "order" awak nk mkn pe?
Min: hm.. nasi lemak, ada lg x bang..
Waiter: Ada bang..
Mai: nasi lemak je tau.. ptot la buncit.. awk xnk tggu ke nasi lemak mak cik jual kt tpi tingkap tu..
Min: hehe.. da lame x mkn nsi lemak la syg.. rndu kt nsi lemak... 
        yg mak cik tu pnye tgh mlam je leh dpt.. huhu..
Mai: yela..
Waiter: Minum bang?
Min & Mai: Milo Ais stu ek..
Waiter: errr... satu ke dua?
Min: bg dua milo ais ok..
waiter : Ok.. siaaappp!!!

    Haa.... nk makan pon susah nk plih ape kan... ish3..  sbenarnya....
Idup ni hanya berkaitan dgn plihan..dari kita celik biji mata smpai la tutup biji mata..sentiasa je kna wat plihan..cuba kita kaji blik..kte bgn tdo tu kte ada bnyk plihn..plhn pertama yg kna wat nk g klas ke x rini..then kte plih g klas..msuk blik air..pg ni nk mndi btul ke nk bsahkn kepala je..plhn lg..pastu nk plih bju..plhn lg..terlalu bnyk plhan..n kte hndak lah pndai wat plhan..ini kerana skali slah plih ia akn effect kat bnda len lak..

bak kta pepatah.. terlajak perahu leh undur.. terlajak wat plhn x de button undo da..dlm nk wat plhan tu..kte knala pkir dri segala aspek..apa baik n bruk plhn kte tu..apa akn jd klau itu yg kte plih..kte hendaklah pkir tuk jangkamasa yg pnjg..bkn skadar tuk jangkamasa pendek..selain itu dlm membuat plihan..jgn la kte abaikn org disekeliling kte..dont be so selfish..idup ni bkn kte sorg je..kte pun mmg x kn mmpu idup sorg2..pe korg ngat mati t korg leh korek kubur sndri then tnam dri sndri??of cos la x kn..so..jgn la kte abaikn ati dan perasaan org len..kdang2 mngkin org tu x ckp pe ngan kte..tp dlm ati dia hnya tuhan yang tau..

andai kte dberi plhan antara melukakn ati shabat n kebahagiaan sndri pasti nye kn jd sukar dlm membuat plhan..tnpa kte sedari..ada stu lg plhan yg kte ada..berbahagia n jgn sesekali melupakan kwn itu..bhagilah mse kamu sebaik nye antara kawan n kekasih..kawan tu x nk pun prhatian dri kamu 24 jam..ckup la kirenye ada mse tuk kamu dan dia bercerita..ckup sekadar kamu inform kat dia kemana kamu pergi kerana skiranya trjd sesuatu pdmu ada org yg tau..kdang2 kwn sbuk bertanya psl drimu..tp itu x bermakna dia tu busybody tp sbb dia concern tntng kamu..sekiranya trjd sesuatu pdamu tntulah dia bertanggungjwab..jgan la kte leka sgt bercinta hngga melupakan org sekeliling kte..berbalik kembali kpd plhn td..andai kamu pkir x de plhn lg padamu..cbe pkir blik..btul ke..sbnrnye plhn itu ada..kte yg mencipta plhn tu..buka minda kamu..selami ati kamu..insyaallah msih ada plhn len bgmu..mmg Allah da tntukn segalanya tuk kte..tp kte sndri x tau pe yg Allah tlah tntukn bkn?

so bek atau bruk plhn kte tu anggapla itu ketentuan Allah dan jgn pnah menyesal skiranya plhnmu itu slah kerana stiap mnusia itu belajar melalui ksilapan..so..diharap ksilapan itu tdak diulangi bg mendapat khidupan yg lbih sempurna..insyaallah..

pilihan ditangan anda!!!

P/s: renung2kn dan selamat beramal.. hehe..:b


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...