Kehadiran x diundang.. Pergi x dilarang...

salam..

Trima kasih coz korg passing trough aknyer blog.. walau x de papepon.. jz ad karya2 hsil seni jiwa ak yg terpndam neh je.. haha.. anyway.. hopefully dpt enjoy n dpt share knowledge brsama2.. yg bruk jdkn pngajaran.. yg baik amal2kn la..

Dlm blog ak neh mcm2 ad.. mostly a part of my life ,copy content dri blog org(hehe.. jgn mare..) n my ideaology yg ntah btul atau x.. klu slah.. jgn mlu2 la tego.. xde org yg perfect dlm dunia neh tau..

Sunday, May 2, 2010

shortform yg short....

salam..

enri kali ini aku nak berbicara pasal shortform ayat gara-gara SMS. sbb SMS semua sudah jd ringkas x kira dkat manapun tp mostly telah diguna pkai pd generasi zaman skarang.

shortform @ ringkasan ayat yg memendekkan ayat yg pnjang kpd yg pendek tetapi padat serta mudah difahami. namun ia juga menjadi satu kekangan kepada org lain utk memahami ayat atau informasi yg ingin disampaikan.(wah da mcam tlis karangan pulak rsenyer..)

contohnya ada satu kes di universiti dimana student bertanyakn kepada pnsyarah mlalui SMS. "Encik, ari ni ada kelas di DK 2 kan… jam 8 pagi'. Jawapan pensyarah selalunya pendek dan berbunyi begini: "Ya…btl"

Tafsiran yang dibuat pelajar mengenai SMS itu ialah 'Ya, kelas tu batal', sedangkan maksud pensyarah ialah beliau mengiyakan soalan pelajar tadi. Dengan tafsiran kelas dibatalkan, akhirnya bila pensyarah datang kelas jam 8 pagi, seorang pelajar pun tiada dalam kelas kerana SMS disampaikan pada semua rakan sekelas, mengatakan pensyarah membatalkan kelas pada hari itu.

haaa... kesenangan juga menjadi satu kekangan utk kita. oleh itu, kita kne la tkar kebiasaan kita dlm mnulis sesuatu. x kira la blog ke, sms ke, forum ke, email ke or apa2 jela. supaya mklumat yg kita nk smpaikn tu trcapai n mudah difahami oleh semua golongan termasukla yg tua mahupn yg muda.

nmun begitu x slah utk kita wat shortform cume jgn la terlalu short sperti pergi dipendekkan menjadi 'g' saja, puan di tulis 'pn', pun juga 'pn'. Banyak lagi perkataan yang dieja secara ringkas dan mengelirukan. Malah ada juga perkataan dipendekkan yang hanya difahami di kalangan golongan tertentu.

shortform yg spatutnya hnya meringkaskn ayat dripada ayat konsonan dgn huruf vokal. contohnya saya = sy dan sebagainya nmun ayat tersebut hrus lah mudah difahami oleh semua glongan. so.. cmne nk buat shortform tu terplang la. jnji semua org boleh faham dan x keliru dgn ayt yg lain.

oleh itu, bersamalah kita menjaga bahasa kita yg mmg dah cantik molek ni. jangan la kita rosakkan bahasa kita mlalui cara pnulisan yg terlalu ringkas. jom jayakan kempen bahasa jiwa bangsa. kita support melalui cara mnulis blog,forum or whatsoever kcuali SMS(coz nk jimat krdt n mse mnaip hp yg ssh tu).

ayuh martabatkan bahasa melayu di persada dunia!!!


p/s : credit utk pegawai DBP yg memberi teguran...

6 comments:

daisy said...

terlampau shortform boleh mem biol kan otak~
ha..ha..

belia bangkit said...

ko pn guna short form...,

Nerzhul said...

shortform untuk sms dan salin nota aje.

min said...

belia bangkit: tu la mslahnye.. aku nk ubah cara hdup ak ni. hahaha. kalau aku x bleh buat spenuhnya, atleast sikit2 la dan yg penting org phm shortform aku.. x gitu.. hehe..

Tupai Karan said...

ahah.. shortform, gediksform, makin pening nak membacanye, klu jenis org tua cam aku nih mmg nak kena baca 2-3 kali..

entri seangkatan dengan entri min ni:
http://tupaikaran.blogspot.com/2009/05/gaya-dan-mutu.html

sugar2 kapas strawberry said...

huhuhu..sy pon pkai shortform gak..
hihi..tp xdela smpai org xreti bc kn..mslh gak ni tuk budak2 skolah rendah.tkt terbw2 dlm karangan..ahahah ;)
tp btl la kn?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...